Restauratie - Piggy Bank Facts

Ga naar de inhoud

Restauratie

Geschiedenis
Restauratie
Vroeger werden spaarvarkens (gelukkig niet alle) stukgeslagen. Vandaag de dag wordt kapot huishoudelijk aardewerk weggegooid. Men neemt de moeite van het oplappen niet meer, nu wordt dit vervangen door (goedkoop) nieuw en modieus goed. Het sier/kunstaardewerk daarentegen brengt men het liefst naar de restaurateur om het weer in oude glorie te laten schitteren en (eventueel) een handelswaarde te geven. Restauratie van aardewerk is een uitvinding van de 19e eeuw. In deze tijd werden omvangrijke verzamelingen aangelegd en grote archeologische opgravingen gedaan. Een restauratie zal de commerciële waarde van het aardewerk slechts gedeeltelijk kunnen hergeven. De esthetische waarde wordt daarentegen sterk verhoogd.
Wat doe ik als verzamelaar met spaarvarkens? Beschadigde koop ik sowieso niet. Alleen bij het opkopen van verzamelingen komt het voor dat de oren van sommige spaarvarkens kapot zijn, de geldgleuf geruïneerd is, of de poten gelijmd zijn. Die worden weggegooid. Als het antieke of vintage spaarvarkens zijn worden ze door Janke (mijn echtgenote) hersteld, Je mag het restaureren noemen.
1023 voor restauratie
Een van de spaarvarkens die werd gerestaureerd was een "grof" aardewerk spaarvarken (nr. 1023) dat een collega uit Oostenrijk voor mij bij een antiekzaakje kocht (in 2018), en dat wellicht in Tsjechoslowakije is gemaakt. Het stamt uit 1900-1930 en kan worden beschouwd als volksaardewerk, uit een mal en handbeschilderd. Grof aardewerk is teer,  denk maar aan de grove boerenborden die je tegenwoordig kan kopen van Spaans, Mexicaans, of Portugees aardewerk. Mooi, maar bij gebruik zo beschadigd. Dat bord doe je weg, dit spaarvarken wil je bewaren als erfgoed. Alle beschadigingen, vooral de neus was erg slecht, werden met DAS klei hersteld en met speciale verf en lak werd de oorspronkelijke kleur benaderd.
1023 restauratieproces
Revol Porcelain, Saint Uze
Een zeldzaam spaarvarken van ‘Revol Porcelain’/ Maison Revol, Les établissements Gustave Revol; Père et fils. Art Deco, période ± 1920-1939. De helm van dit collectie onderdeel met nummer 1166 is een Pruisische Pickelhaube. Het probleem bij dit type is, als ze al op de markt komen, dat de pinakel niet meer op de helm zit. Als je er dus een wilt toevoegen aan je collectie is de enige mogelijkheid een verder gave te kopen (als je de kans krijgt) en die te restaureren. En zo geschiedde: Hij is door Janke vakkundig gerestaureerd.
Het restauratieproces
  1. Zo tref je ze aan, als er al een te koop wordt aangeboden: zonder pinakel op de helm, een Pruisische Pickelhaube.
  2. Met een klein beetje DAS klei, veel geduld en vakmanschap (van echtgenote Janke) wordt de ‘ruwe’ vorm van de pinnacle op de helm geplaatst en enkele dagen te drogen gezet. Daarna schuren en bijwerken.
  3. Weer schuren en dan schilderen. Eerst met een mengsel van zilver- en goudkleur. Dan een dag laten drogen en verder verouderen met een groenige tint. Het resultaat is verbluffend! Dit zeldzame spaarvarkens is daarmee weer in (en mèt) ere hersteld. Zie de plaatjes rechts boven en hieronder.

1166 comp
Terug naar de inhoud