Advertenties 2 - Piggy Bank Facts

Ga naar de inhoud

Advertenties 2

Varia
Rabo radio 1978
Rabo radio 1978
spaarpotten RABO
DE SPAR 1
DE SPAR 2
Spar (marketingnaam SPAR) is een internationale keten van supermarkten, in 1932 opgericht in Zegwaart door Adriaan van Well. In oorsprong luidde het motto van de organisatie: 'Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig’, waaruit het acroniem DE SPAR is ontstaan, later ten gevolge van het toetreden tot de internationale markt verkort tot SPAR. De bij DE SPAR aangesloten kruideniers behielden hun eigen zelfstandigheid en door hun gezamenlijke inkoop en reclame, creëerden ze hun voordeel. Reeds vijf jaar na de oprichting hadden zich dertien groothandels en 2200 winkeliers zich bij de organisatie aangesloten. Ook buitenlandse winkeliers namen kennis van dit concept en sloten zich aan. Hierdoor werd naast SPAR-Nederland SPAR-International opgericht, eveneens ondergebracht in het hoofdkantoor in Amsterdam. SPAR heeft vestigingen in 48 landen en is een van de grotere supermarktketens ter wereld. (bron: Wikipedia). Aan de logo's kan je zien dat de advertentie en het boekje stammen uit 1932 - 1950. In dat boekje werden de boodschappen opgeschreven die vervolgens werden bezorgd. En eens per maand werd dan afgerekend. En wij maar denken dat de bezorgservices van de huidige supermarkten typisch iets van deze (onze) tijd zijn.
Zeeuws Meisje
Ook in de jaren 1960 wisten ze nog hoe een echt spaarvarken er uit zag. En adverteerden ze daar ook mee. Hier een advertentie van het margarinemerk Zeeuws Meisje uit januari 1961. Met een door mij ingekleurd groen (loodglazuur) Gouds spaarvarken.
Zeeuws Meisje
Toen wist "ZEEUWS MEISJE" nog hoe een echt spaarvarken er uit zag. Maar ze deden er niks mee. Je kreeg niet zo'n originele bij de margarine. Dat was een blauw plastic spaarvarken, die in dozen van 10 aan de winkels werden geleverd.
Zeeuws Meisje
Renault - St. Clement 1960
Renault Bank
Bij Renault is de cirkel “spaarvarken technisch” dan, rond. Van de reclame spaarvarkens van Saint Clement uit ± 1960 tot de Renault Bank (de financiële tak van de Renault Group) van nu en goed voor 0,35% spaarrente (06-2021, dit is meer dan niks of negatief!). Net een spaarvarken, maar wel een Franse bank met sinds 2021 een Nederlandse tak. Toch nog goed uit-/nakijken hoe het met de voorwaarden is voor je je spaargeld daar op zet. Of koop een Renault van de Stellantis Groep……
Terug naar de inhoud