Advertenties 2 - Piggy Bank Facts 2024

Ga naar de inhoud

Advertenties 2

Varia
Rabo radio 1978
Rabo radio 1978
spaarpotten RABO
DE SPAR 1
DE SPAR 2
Spar is een internationale keten van supermarkten, in 1932 opgericht in Zegwaart door Adriaan van Well. In oorsprong luidde het motto van de organisatie: 'Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig’, waaruit het acroniem DE SPAR is ontstaan, later ten gevolge van het toetreden tot de internationale markt verkort tot SPAR. De bij DE SPAR aangesloten kruideniers behielden hun eigen zelfstandigheid en door hun gezamenlijke inkoop en reclame, creëerden ze hun voordeel. Reeds vijf jaar na de oprichting hadden zich dertien groothandels en 2200 winkeliers zich bij de organisatie aangesloten. Ook buitenlandse winkeliers namen kennis van dit concept en sloten zich aan. Hierdoor werd naast SPAR-Nederland SPAR-International opgericht, eveneens ondergebracht in het hoofdkantoor in Amsterdam. SPAR had in 2020 vestigingen in 48 landen en is een van de grotere supermarktketens ter wereld. (bron: Wikipedia).
Aan de logo's kan je zien dat de advertentie en het boekje stammen uit 1932 - 1950. In dat boekje werden de boodschappen opgeschreven die vervolgens werden bezorgd. En eens per maand werd dan afgerekend. En wij maar denken dat de bezorgservices van de huidige supermarkten typisch iets van deze (onze) tijd zijn.
Zeeuws Meisje
Ook in de jaren 1960 wisten ze nog hoe een echt spaarvarken er uit zag. En adverteerden ze daar ook mee. Hier een advertentie van Zeeuws Meisje margarine uit januari 1961. Met een door mij ingekleurd spaarvarken.
Zeeuws Meisje
"Zeeuws Meisje" was ook van "ons ben zuunig"! Je kreeg geen origineel spaarvarken bij de margarine. Dit was een blauw plastic spaarvarkentje van 8 cm, waar je maar enkele "dubbeltjes" in kon stoppen.
Zeeuws Meisje
Renault - St. Clement 1960
Renault Bank
Bij Renault is de cirkel “spaarvarken technisch” dan, rond. Van de reclame spaarvarkens van Saint Clement uit ± 1960 tot de Renault Bank (de financiële tak van de Renault Group) van nu en goed voor 2,65 % spaarrente per jaar (05-2023). Meer dan in een spaarvarken, maar je spaart dan wel bij een Franse bank (RCI Banque S.A) met sinds 2021 een Nederlandse tak. Toch nog goed uit-/nakijken hoe het met de voorwaarden is voor je je spaargeld daar op zet. Of koop een Renault van de Stellantis Groep……
Terug naar de inhoud