Scheurich Keramik - Piggy Bank Facts 2024

Ga naar de inhoud

Scheurich Keramik

Herkomst
Scheurich of niet? Mijn verhaal.
Op deze pagina laat ik je zien hoe lastig identificatie kan zijn. En dat het helpt als je vergelijkingsmateriaal hebt. Waarvoor ik tot 2021 nog nooit spaarvarkens met gat, dop of slot heb gebruikt, omdat die buiten mijn collectie (en mijn scope) vielen, en nog steeds vallen! Maar nu wel nodig. Het identificatie-proces van "geen idee waarvandaan" tot ”Scheurich” loopt in feite van 1984 tot 2021.
048 + (comp)
Deze stonden jarenlang (de linker 3 al vanaf 1984) op de site als Nederlands, met twijfel. Maar ik had geen idee en geen aanknopingspunten. Ze zijn van de jaren 1950-60 en hebben mal nummer 791. Ik meende dat dit het courante (en enige) model was. Tot ik er achter kwam dat er veel meer bestaan, niet alleen qua motief (dat is normaal) maar ook qua grootte, met en zonder randschrift (West-Germany of Germany), met slot of met dop, met open poten en met dichte poten. Maar wel allemaal met een klavertje 4 op de kont. In de loop der jaren werd mij duidelijk dat ze in Duitsland gemaakt zijn. Ze zijn meestal met dop of slot, gemaakt door Scheurich en hebben model nummer 791, 792 of 793.
049+49 gat
In een in 2021 opgekochte verzameling trof ik een spaarvarken aan met gat zonder dop/ slotje. Voor mij waardeloos aanvankelijk, maar wel mooi als vergelijkingsmateriaal met mijn nummer 49 (2e van links op de bovenste foto).
Hier kan je 2 dingen duidelijk zien:
  1. Als het spaarvarken dicht moet zijn (links model 791, 14 cm; in mijn collectie) dan dienen de gaten in de poten om het slip uit de mal (en het varken) te laten lopen. Wordt er een dop of slot geplaatst dan dient dat gat daarvoor en kunnen de poten dicht gemaakt worden of blijven.
  2. Het rechter exemplaar heeft geen nummer, zou eigenlijk 790 moeten zijn en is 12,5 lang. Heeft geen randschrift, maar daar is dan ook geen plek voor.

Er bestaan een kleinere en grotere varianten, dat zien we op de volgende foto. Er blijven vragen over: Zijn alle soorten er ook als authentiek ouderwets dicht spaarvarken zijn? Wat is de logica in de nummering? (die is er volgens mij niet). En zijn ze allemaal wel of niet van Scheurich, of alleen degene met randschrift? er zijn meer merken die het randschrift Made in West Germany gebruiken. Ik heb het verder uitgezocht.
2021-12-21-049 (comp)
Van links naar rechts: 1. Geen nummer (zou 970 moeten zijn?), met slot. Lengte 12,5 cm maar smaller dan model 971. 2. Model 971 zonder gat, lengte 14 cm. 3. Model 973 met slot, 15 cm lang. 4. Model 973 met slot, 15 cm. De nummers 3 en 4 zijn weliswaar maar iets langer dan nummer 2, maar beduidend hoger en breder. Aan de kontzijde zie je op alle spaarvarkens rechts het 'klavertje vier'. Verder geen enkele indicatie van een merk! Uiteindelijk moet het modelnummer je naar Scheurich leiden. Opvalllend is dat alleen de grote varianten met modelnummer 792 het randschrift met GERMANY rond het slot hebben. Maar nergens Scheurich. Of het zou een sticker moeten zijn zoals op de 'beroemde' vazen.
Het bedrijf Scheurich GmbH & Co. KG bestaat al sinds 1928 als groothandel en is in 1948 begonnen zelf keramiek te gaan maken. Scheurich maakt(e) vooral vazen en bloempotten, maar heeft daarnaast ook onder andere asbakken, spaarvarkens, kaarsenstandaards, bierpullen, buffetklokken, wandreliëfs en kerstboomhouders geproduceerd. Scheurich maakt altijd gebruik van witte klei. De grotere spaarvarkens (daar gaat het in dit verhaal om!) zijn gesigneerd met ' W. GERMANY ' of ' WEST GERMANY' gevolgd door drie cijfers die het modelnummer duiden. Rond 1990 wordt 'WEST GERMANY' gewijzigd in 'Made in GERMANY'. Het is niet mogelijk om de spaarvarkens te dateren aan de hand van de nummering, omdat nummers vaak hergebruikt zijn en niet oplopend zijn toegepast. Alle wel of niet van Scheurich? Ook de ongemerkte?

Is er reden om aan te nemen dat de variaties in grootte niet van Scheurich zouden zijn en dat alleen de gesigneerde dat zijn? Ongesigneerd niet van Scheurich, zou kunnen, maar dan moet je de mal kopen of namaken. En waarom zou je dan doen, tenzij het om een topseller gaat? Een spaarvarken als topseller? Dacht het niet. En als je het dan wel namaakt is het dan handig om een nummer van  Scheurich te gebruiken? Nee.
Geen namaak, gaan we dus van uit. Bovendien was het niet zo belangrijk bij goedkoop keramiek een signatuur (anders dan een modelnummer en soms dat ook niet) aan te brengen.
Mijn conclusie kan dan ook niet anders zijn dan dat ook de spaarvarkens in mijn collectie met nummer 791 (14 cm) van Scheurich komen. En zijn er nu ook grote zonder dop of slot? Ik ben ze nog niet tegengekomen, dus ik vermoed van niet. Helaas……
Terug naar de inhoud