Plichta en meer - Piggy Bank Facts

Ga naar de inhoud

Plichta en meer

Herkomst
Spaarvarken van Wemyss Ware
Jan Plichta was een Tsjechische immigrant en groothandelaar die in Londen woonde en werkte. Hij heeft nooit aardewerk vervaardigd of gedecoreerd, maar hij kocht ongemerkt Wemyss Ware in bulk bij Bovey en liet deze voorraad voorzien van een van de merken ‘Plichta’, ‘Plichta, Londen, Engeland’ of ‘Plichta, Londen, Made in England’, gestempeld onder het glazuur.
Bovey Pottery, Wemyss, Elton Pottery en Thomas Mayer zijn allemaal aardewerkfabrikanten uit de periode 1930 tot eind jaren 1950 die aardewerk maakten voor Jan Plichta. Halverwege de jaren 1950 verdwijnt Jan Plichta uit de archieven.
Plichta/ Wemyss
David Sharp
David Sharp, Rye
Eindelijk heb ik een echte David Sharp. Een spaarvarken zonder plastic dop, een originele dus. Die zijn er nog maar weinig!
Tijdens een zomervakantie net na de WO 2 bezocht David Sharp het charmante stadje Rye, net over de grens met Kent in Sussex. Hij zag de Rye Pottery (waarvan ik 3 spaarvarkens heb) en zijn interesse in keramiek was geboren. In 1947 werd hij de eerste leerling van Rye Pottery. De David Sharp Pottery begon in 1964 met het produceren van atelier-aardewerk schuin tegenover de Rye Pottery (ik ben bij beide shops geweest, alleen was die van Sharp toen al gesloten!). Na die begintijd begon hij met het maken van dierenfiguren en zijn beroemde naamplaten, een hit in Engeland. In 1974 kreeg hij van Bayer, het chemiebedrijf, de opdracht om een spaar-schaap te maken dat ze aan hun agrarische klanten konden geven. Deze opdracht werd gedurende enkele jaren herhaald en het type dier (en de beoogde klant) veranderde telkens. Een spaarvarken in deze serie is mij niet bekend. De inzinking van de vastgoedmarkt begin jaren negentig zorgde voor een daling van de verkoop van naamplaten. David ging terug naar het maken van meer individueel atelier-aardewerk en produceerde tot zijn dood in 1993 prachtig werk. Of hij toen nog spaarvarkens maakte is mij niet bekend.
David Sharp 3
David Sharp 2
Kees Hoogendam, keramist
Van 1973 tot januari 2009 was zijn woonhuis en atelier in Fochteloo, Friesland.
Bremer Straatmuzikanten
Dit “raku gestookte” spaarvarken, eigenlijk ‘tirelire’, is gemaakt door Keramist Kees Hoogendam. Hoog 32,5 cm. Ik kocht het in 1975 voor ƒ 35,- op het Pottenbakkersfestival in Gouda. Ik heb me nooit hoeven af te vragen waar de keramist de inspiratie vandaan had (of het klopt heb ik hem nooit gevraagd), namelijk het bronzen beeld (1951 van beeldhouwer Gerhard Marcks) van de Bremer Stadmuzikanten op de markt in Bremen naast het Stadhuis. Ontleend aan het volksverhaal (of zo je wilt sprookje) “De Bremer stadsmuzikanten” of “straatmuzikanten” dat werd opgetekend door de gebroeders Grimm in Kinder- und Hausmärchen. Rechts op het plaatje zie je nog een andere interpretatie van de ezel, de hond, de kat en de haan. Geen varken dus (en al helemaal geen spaarvarken), dat heeft de keramist verzonnen. Maar leuk en tevens een uniek stuk in mijn collectie.
Terug naar de inhoud