Waterkers varkens - Piggy Bank Facts 2024

Ga naar de inhoud

Waterkers varkens

Herkomst
Waterkers varkens/ Cress of chia pigs
Dit zijn geen spaarvarkens, het zijn varkens waarop je waterkers kan laten groeien. Ze horen eigenlijk niet in de collectie, maar ze voldoen aan al mijn criteria (varken, aardewerk, geen gat in de buik) en sparen kan ook als je er papiergeld in doet…. (af te raden overigens!). Op Google kan je dit type vinden met de zoekterm “cress pet” of “chia pet”. Te koop zijn ze nog via Amazon (chia pet, geen varkens meer) en Tumi (Mexico). Waar de originele waterkersvarkens oorspronkelijk vandaan komen weet ik niet. Ik ken alleen de plaats waar ik ze kocht, c.q. vandaan heb: Frankijk, Duitsland, Engeland, Nederland en Mexico.

Het Nederlandse waterkers (jaren 1960) varken heeft 2 functies. Je kan er kruiden op laten groeien en als je dat zat bent kan je hem gebruiken als heus spaarvarken. Het overgroeivarken is in ons land nooit echt een hit geworden. Wij laten alles wat planten is liever in de tuin of in een pot groeien en niet op een varken. Het oorspronkelijke doosje heb ik 40 jaar geleden weggegooid. Met de kennis van nu had ik dat natuurlijk nooit moeten doen. Maar weet alles maar eens tevoren!
Nederlandse cress pig
Waar komt chia zaad vandaan?
Chiazaad is afkomstig van de chia, een plant uit de muntfamilie die voornamelijk in Zuid-Amerika wordt verbouwd. De bloemen van deze plant produceren de kleine zaadjes die een beetje op maanzaad lijken. De zaden waren een belangrijk voedselgewas voor de Azteken. Soldaten namen chiazaad mee als rantsoen en aan de zaden werd ook een helende werking toegekend. Door ze in water te weken, ontstond een soort gel dat werd gebruikt om wonden te helen en allerlei lichamelijke klachten, zoals verkoudheid en keelpijn, te bestrijden. Chiazaad (ooit voer voor de vogels) wordt bestempeld als superfood, omdat in de zaadjes veel goede voedingsstoffen zitten die ons lichaam dagelijks nodig heeft.
Tumia instructies
Zelf kweken
Mijn laatste waterkers varken van TUMIA bestelde ik met een zakje chia zaden (we noemen dat hier waterkers, maar plantkundig is dat onjuist, dat terzijde) en ging op het varken kweken zoals ook de bedoeling is. Na 6 dagen is de waterkers volgroeid. Gaat erg snel. Het resultaat is wel heel anders dan op de promotiefoto’s van de leverancier(s). Het kweken was leuk om te doen en de plantjes te zien groeien (bijna letterlijk). Veel water, veel zon en het werkt. Ook op een stenen varken…
Zelf kweken
Terug naar de inhoud