Het verre Oosten - Piggy Bank Facts

Ga naar de inhoud

Het verre Oosten

Herkomst
Spaarvarkens uit China
Hoe oud is een Chinees spaarvarken? Ik  heb een idee wanneer de Chinezen spaarvarkens zijn gaan maken. Het varken als zodanig staat wel in hun dierenriem (‘zodiac’), maar het spaarvarken zelf zou best eens vrij jong kunnen zijn. Sparen kon wel, er zijn al eeuwen lang Chinese bronzen munten die makkelijk in een spaarvarken kunnen. Bekend is het Gouden Spaarvarken, helaas tegenwoordig alleen met rubber dop in de buik. Hoe het zij: Mijn oudste Chinese spaarvarkens zijn van 1948-1955 gemaakt in The People’s Republic of China. Ze lijken een beetje kinderlijk en mogelijk waren ze ook uitsluitend bedoeld voor kinderen. lengte 17,5 cm.
26+124+125
Heel simpel model met wat bloemen die ongetwijfeld van een bepaalde soort (bloesem?) met een bepaalde symboliek zullen zijn. Of zou dat in die communistische sfeer indertijd niet toegestaan zijn?

Ook oud (1948-1955) zijn deze spaarvarkens (onder) waaronder geen label meer zit, als het er ooit gezeten heeft: Lengte 16 cm.
126 +++ collage
Latere spaarvarkens hebben wat duidelijker symboliek als een ‘medaillon’ met een ‘lang leven’ symbool en vaak ook een gelukslint. Die worden vaak verwijderd door de koper/ bezitter in de gedachte dat dit versiering is zoals bij ons de verpakkingen van een boeket bloemen met linten.  En dat is nou juist niet de bedoeling.Net als met etiketten waarmee je de herkomst (verkoper of maker) kan achterhalen…….. Ik heb daarvan geen oude exemplaren, maar wel deze die een aardige China reiziger in 2004 voor mij kocht in Chengdu (hoofdstad van Sichuan, China). Lengte 13 en 10,5 cm. Het rechter spaarvarken heeft een medaillon met gekalligrafeerd (Caoshu) het symbool "zegeningen, gelukwensen (blessings)".
De Chinese kalligrafie is complex. Het lijkt of er meerdere symbolen/ tekens voor geluk bestaan en wellicht is dat ook zo, maar er zijn ook nog 3 verschillende handschriften/ verschijningsvormen. Onderscheiden worden normaal of standaard (Kaishu), cursief of lopend (Xinshu) en grasschrift of concept (Caoshu). De kalligrafie in het medaillon van het getoonde spaarvarken is in grasschrift.
372 +++ compilatie
De Friese traditie van geboorte spaarvarkens kent men in China ook. Ik kocht er eentje die vrij recent is, in de jaren 1980 in Peking of Shanghai gekocht. Ik kocht hem in 2020 van een Franse relatie. De bladeren op dit spaarvarkentje zullen ongetwijfeld van de lotus zijn. En de baby is, geheel in de Chinese traditie, een jongetje……
1031 +++ compilatie
Spaarvarken uit Vietnam
Een bijzonder spaarvarken uit Vietnam, gekocht via eBay France. De link Vietnam – Frankrijk is eenvoudig op Google op te zoeken. De Fransen stichtten in de 18e eeuw een missiepost in Indochina en hadden Vietnam en andere delen van Indochina tot 1945 als kolonie. Daarna begonnen diverse oorlogen tot de Fransen in 1954 vertrokken. Er is een duidelijke link tussen Frankrijk en Vietnam dus. Net als België met Congo of Nederland met Nederlands Oost Indië. Vertelt dat dan het verhaal van dit spaarvarken? Voor een deel, maar voor de leeftijd heb je er niks aan. Vooralsnog ga ik er van uit dat het van vóór 1954 is. En mogelijk is het spaarvarken speciaal gemaakt voor de Franse inwoners van Vietnam, maar wellicht past het ook in de traditie van de Vietnamezen zelf? Allemaal vragen waarop wellicht nooit een antwoord komt. Ook niet waarom er een Chinees “Lang Leven” medaillon op het spaarvarken zit. Het antwoord daarop is wellicht dat Chinese invloed op (Noord) Vietnam niet onlogisch is, het zijn immers grenslanden.
nr. 1000 uit Vietnam
Terug naar de inhoud