Affiches 2 - Piggy Bank Facts 2024

Ga naar de inhoud

Affiches 2

Varia
De Spaarkassen
Rond 1900 bestonden er talloze Spaarkassen van diverse denominaties (richtingen). Met alle één doel: je geld verstandig beheren. Toen nog wel...... Rond 1900 was het ook de tijd van de opvoedkundige illustraties zoals links met "een verstandig huisvader......".
Ned Spaarkas
Spaarkas UB
Nederlandse Spaarkas
Nederlandsche Spaarkas. De illustraties zijn van Daniël 'Daan' Hoeksema (1879 - 1935), een Nederlands illustrator, striptekenaar, reclametekenaar en boekband-ontwerper. Hij wordt beschouwd als een van de eerste Nederlandse striptekenaars. (Bron: Wikipedia). Van deze Nederlandsche Spaarkas (de oudste uit 1903?) kan ik vooralsnog geen info vinden, behalve dan dat de kas het fundament vormt van het instituut dat, na vele fusies, Nationale Nederlanden zal heten.
Spaarkas Vesta
Rond 1900 zijn dit de stichtelijke plaatjes. Links wordt gespaard en rechts gaat het loon grotendeels ergens anders heen, meestal naar de kroeg. Waarvoor weer andere stichtelijke plaatjes dienden. En mooi tijdsbeeld.


Arbeid > Spaarzaamheid > Welvaart
Hard werken voor je geld, sparen (bij een Spaarkas!) en het gaat je Goed. Uiteraard spaar je daar waar je 'thuishoort' qua beroep (vakbeweging) of geloof zoals hier RK. Rond 1920-30 mooi grafisch vorm gegegen.


Rabobank: "Sparen van vroeger". Affiches van de voorlopers van de Rabo, de Raiffeissenbank of Boerenleenbank.
Rabo - Haal ze
Rabo - Niets Fiets
Rabobank: "Sparen van vroeger"
Rabo - Clown
Nutsspaarbank te Lochem
Spaar trouw
ca 1950
Spaarkas Belgisch Congo
emaille gevelbord
IPPA gevelbord
Algem.-Spaarbank-voor-den-Middenstand
Affiche van Willy Sluiter (1925). Sluiter's onderwerpen kwamen vaak uit het strand- en vissersleven, maar hij was ook portretschilder. Hij werd bekend met zijn politieke prenten en affiches. Sluiters (1873-1949) werd beïnvloed door de "Haagsche School” en de Katwijkse schilders.
Coop-Depots
Er waren in het eerste kwart van de 20e eeuw (en zelfs daarvoor) verrassend veel spaarkassen. Die ontstonden veelal vanuit een gevoelde behoefte bij groepen mensen die het niet breed hadden en daarop werd door de vakbeweging of de kerk ingespeeld of men stichtte zelf (?) een coöperatie.
Terug naar de inhoud