NatWest en Wade - Piggy Bank Facts 2024

Ga naar de inhoud

NatWest en Wade

Geschiedenis
Iconische spaarvarkens van NatWest
Toen ze door de National Westminster Bank werden gelanceerd op 5 december 1983, als onderdeel van het NatWest Piggy Account (spaarvarken spaarrekening), waren baby Woody en zijn familie van keramische maatjes een instant hit bij jonge spaarders. Ook voor de producenten van de spaarvarkens: Paul Cardew/ Sunshine Ceramics en Wade Ceramics Ltd in Stoke-on-Trent (George Wade). Ze zijn gemodelleerd door Alan Maslankowski, en echte verzamelitems geworden. Zelfs de display (op de rechter foto) is een verzamelobject. Juist omdat het verzamelitems waren is/was er ook veel ‘fake’ op de markt. Soms zelfs met het 'Wade Engeland' logo  op de onderkant, naast de stopper, maar die had dan geen afgerond gat (kenners-weetje!). Of er stond helemaal niets op. In 2008 ging de Wade Factory in Burslem dicht, producten kwamen daarna uit o.a China. De leden van deze bijzondere WADE family komen niet in mijn collectie voor, vanwege hun plastic stoppers. Niettemin de moeite waard om hierover wat achtergrondinformatie te publiceren.
NatWest Family
Meet the NW family
Toen de promotiecampagne (die 5 jaar zou duren) werd gelanceerd, waren het Paul Cardew en Sunshine Ceramics die van NatWest de opdracht kregen om de eerste serie varkens te produceren. In de beginperiode van de productie maakten Paul en zijn team 10.000 spaarvarkens per week, maar dit voldeed niet aan de vraag. Met de toename van de vraag en de noodzaak van lagere productiekosten nam Paul de beslissing om zijn eigen betrokkenheid te beëindigen, hier kwam Wade in beeld. Van de hele serie van 5 maakte Sunshine Ceramics nog 400 sets.
2024-03-31 Wade serie 5
Kinderen kregen hun eerste aardewerken spaarvarken, Woody, bij het openen van een rekening met £5 en als hun spaargeld groeide ontvingen ze de andere leden van zijn spaarvarken familie. Als een kind erin slaagde om £25 te sparen, bij de National Westminster Bank uiteraard, zou hij/zij de zuster Annabel van Woody krijgen, terwijl een saldo van £50 in de spaarpot hen grote broer Maxwell zou opleveren. Als de volgende mijlpaal van £75 werd bereikt kon Lady Hilary aan de verzameling worden toegevoegd en had je £100 op je rekening zou Sir Nathaniel de collectie compleet maken. Maar weinig kinderen waren in staat om de hele set binnen te halen. Hierdoor was Sir Nathaniel niet in erg trek en werden er minder van geproduceerd. Tegenwoordig levert Sir Nathaniel op eBay ongeveer £ 30 tot £ 60 op (afhankelijk van de conditie). Deze campagne van NatWest eindigde in 1988 en Wade produceerde in totaal meer dan 5 miljoen van deze spaarvarkens.
Wade serie  van 5
Achter vlnr: Maxwell, Lady Hilary en Sir Nathaniel. Voor vlnr: Cousin Wesley, baby Woody en Annabel.
Wesley and Lombard
Links: Lombard NatWest Pig (Special bij de integratie van de Lombard Bank, 1997). Rechts: Cousin Wesley (1999).
Los van deze nu iconische serie liet NatWest in 1995 ook 500 stuks van het nu vrijwel onbekende spaarvarken Lombard maken bij Wade Ceramics. Dat zat zo: In 1970 werd de eeuwenoude Italiaanse Lombard Bank overgenomen door The National Westminster Bank en onderging in 1995 een “rebranding” om een Britse “Lombard” te worden. Tijdens het promotie-evenement werd aan belangrijke klanten deze "Lombard NatWest Pig" aangeboden . Ze werden nadien ook uitgedeeld aan personeelsleden van de bank.
In 1999 liet NatWest door Wade een nieuw spaarvarken ontwikkelen als aanvulling op de eerdere collectie van 5. Cousin (neef) Wesley, ontworpen door Ken Holmes, werd geïntroduceerd als het zesde varken van de serie. Deze vereiste evenwel al een saldo van £ 1000 op de spaarrekening. Door de hoge drempel werd deze promotie bijna niet opgemerkt door zowel verzamelaars als spaarders. Wade maakte er 5000 van, er zijn er 500 door NatWest van uitgegeven. En de rest? Wesley is nu zeer gewild onder verzamelaars.

Wicked + Gold (comp 3)
"Wicket", voor de promotie van de NatWest Cricket Series 2007. En gouden exemplaren van Woody. Alle van Paul Cardew.
Young Savers
Young Savers Account: beperkte set geschilderde voetballers en feeën, er zijn 25 paar van gemaakt. (Paul Cardew)
In 2007 werd Paul Cardew benaderd door NatWest om "Wicket" een nieuwe Natwest Pig te creëren. Deze was voor de promotie van de NatWest Cricket Series 2007. Ook hiervan zijn 500 spaarvarkens gemaakt, wat ze vrij zeldzaam maakt. Net als vele andere spaarvarkens in kleine oplages, zoals de gouden exemplaren van de eerste serie (wel kleiner dan de oorspronkelijke), een 25 jarig jubileum set (waar nog weer een 6e lid van de familie opdook “Beatrice”, Cousin Wesley was het eerdere 6e lid) en vele andere.
Omdat Cousin Wesley niet aansloeg bij spaarders ontwikkelde NatWest in 2007 het Young Savers Account, waarvoor Natwest een beperkte set geschilderde voetballers en feeën bestelde, er zijn slechts 25 paar gemaakt. Het nieuwe account sloeg niet aan. Dat kwam uiteindelijk mede door de Kredietcrisis in 2008, banken vielen om met alle gevolgen van dien. Ook NatWest werd getroffen, maar bleef overeind evenwel zonder groots aangepakte campagnes. Het was afgelopen met de ‘bank-spaarvarkens’. Niet alleen bij NatWest trouwens, vele banken namen afscheid van het trouwe spaarvarken en “wierpen zich” op het digitale sparen met dienovereenkomstige campagnes.

Beatrice
Beatrice, een ballerina. Het tweede 6e lid van de oorspronkelijke NatWest familie. Sunshine Creamics uit 2007.
cousin Wesley
Wade Lady Margaret (2011) en Wade Duke Henry (2013), met achter hen de 'special collectors boxes'.

In 2011 begon Wade Ceramics, los van NatWest, een nieuwe ‘spaarvarkenlijn’ met de introductie van Wade Lady Margaret. In 2013 kwam Wade Duke. Waarna deze ‘lijn’ stopte. Waarschijnlijk bedoeld als aanvulling op de sets van NatWest zijn het nooit echte NatWest spaarvarkens geworden. Ze werden in China gemaakt en dat is, met alle respect, te zien ook. Het gietertje van Duke Henry heb ik nooit helemaal kunnen plaatsen.

Meer WADE reclame spaarvarkens
Naast de collectie voor de National Westminster Bank maakte Wade nog meer reclame-spaarvarkens. Ik ontdekte er een op eBay.co.uk en kocht hem voor teveel ponden, maar wilde het spaarvarken per sé hebben. Je bent verzamelaar of niet, toch? Deze is van The Hanley, een 'economic building society'. Een aannemer dus? Nee.  Dat is een 'construction company' of 'building contractor'. Een (typisch Engelse) building society is een coöperatieve kredietvereniging waar je kan sparen voor de aanbetaling van een toekomstige hypotheek en waar je tevens hypotheken kunt afsluiten. Zelfs vanaf jonge leeftijd werd dat aanbetalen al gedaan. Ouders openden een speciale spaarrekening voor hun kinderen om later een eigen huis te kunnen kopen. Het spaarvarken werd gebruikt voor Hanley's Young Saver Accounts’, en uitgereikt aan de kinderen die een account bij hen hadden. Er wordt geschat dat er halverwege de jaren 1990 tot wel 4.000 werden uitgegeven.
Wade, The Hanley
Terug naar de inhoud