Ansichtkaarten - Piggy Bank Facts 2024

Ga naar de inhoud

Ansichtkaarten

Geschiedenis
Ansichtkaarten
Ansichtkaarten met spaarvarkens zijn er niet veel, die verstuur je niet direct van je vakantieadres waar je je spaarcentjes juist opmaakt. Er zijn ook verjaardagskaarten met spaarvarkens, maar dan van spaarbanken, die daar een duidelijke bedoeling mee  hebben. Maar toch, en hoe het ook zij, ik heb wat leuke exemplaren gevonden. Overigens:  Waar komt het woord "ansichtkaart" eigenlijk vandaan? Het is een vernederlandsing van het Duitse woord Ansicht(post)karte, oftewel 'aanzichtkaart'. Hij werd echt populair aan het einde van de negentiende eeuw.
Carte Postale 1905
Nieuwjaarskaart (?) uit 1905. Dit type zie je vaker met gewone varkens, maar hier met spaarvarkentjes als geluksbrengers.
Ik zend u deze kaart
Ansichtkaart uit 1917. Met Nederlandse postzegel van 1 cent. En gestempeld, wat de datering een stuk eenvoudiger maakt.
Ik zend u deze kaart
Ansichtkaarten uit 1915-1920. Uit dezelfde serie als die hierboven, maar dan zonder spaarvarken.
Spaarbank Rotterdam 1953
Een verjaardagskaart uit 1953 van de Spaarbank te Rotterdam. Voor meer kaarten klik op de afbeelding.
Activa
Een ongebruikte, dus nauwelijks te dateren, verjaardagskaart van (verzekeringsmaatschappij?) Activa Den Haag.
Nieuwjaarskaart 2023-01
Deze Zweedse kaart hoort eigenlijk bij de nieuwjaarskaarten. Je ziet hier een jongetje of meisje (tot kinderen zindelijk waren droegen ze vroeger een jurkje) dat toen nog blij was met centjes in een spaarvarken. Kom d'r tegenwoordig maar eens om.......
2019-02
Dit is een kaart uit 1905 toen spaarvarkens nog meetelden en kinderen nog geleerd werd te sparen. Het spaarvarken is het symbool voor geluk, net als de hoefijzers op het behang. Meer symboliek kan ik niet ontdekken op deze kaart uit Zwitserland. Leuk……..
Terug naar de inhoud