O ja? Ja! - Piggy Bank Facts

Ga naar de inhoud

O ja? Ja!

Varia
Spaarvarkens deugen niet...
Midas Dekkers
"Moderne spaarvarkens hebben een plastic dop in hun buik, zodat je het geld er zonder meer uit kunt halen. Daarmee ontneem je kinderen het dilemma door te moeten sparen of het varken te slachten. Met als onvermijdelijke apotheose het definitieve oordeel, waarbij in een orgie van scherven, poen en opwindende schaamte een geliefde wordt vermoord omwille van het geld en het kind zo voor het eerst kennismaakt met het perfide genot dat schuilt in het kwaad". Aldus Midas Dekkers.
bron: "De koe en de kanarie". Uitgave van Pandora Pockets (1994)
Weetje
Gert Deelman 2
Wist je dat een spaarpottenverzamelaar ook wel argyrothecologist genoemd wordt? Nooit van gehoord zeker? Nou dan ben je niet de enige. Het is ook wat gekunsteld. Maar wordt volgens de etymologie als volgt uitgelegd: Een argyrothecologist (meervoud argyrothecologisten) is iemand die spaarpotten verzamelt; een spaarpotten verzamelaar dus. Komt uit het Oud Grieks: άργυρος (árguros) "zilver" +θήκη (thḗkē) "omhulsel, koffer, kistje, etc" + logy (logie): redenatie, leer, de studie van, wetenschap. Afgeleid van het Griekse λόγος = logos, taal, rede.
Overpeinzingen van een spaarvarken
Sparen 3
Dit is geen tijd voor een spaarvarken. Het spaarvarken is ouderwets en de collectiebeheerder dus ook? Spaarvarkens worden niet meer gebruikt. Alle geld is digitaal en komt in virtuele spaarpotjes. Niks meer om vast te pakken, niks meer om te tellen. Niks meer om te controleren of leeg te schudden. Nooit meer wachten, gelijk maar geld uitgeven en desnoods lenen. Het spaarvarken zonder gat of dop had ook een duidelijk opvoedkundige taak. Vullen tot hij/ zij vol is. En dan (traditioneel) kapot slaan. Als ware het de slacht van het spaarvarken. Wat je dwingt te wachten tot je het geld hebt om uit te geven in plaats van geld uitgeven dat je niet hebt en dan wachten of je het kan afbetalen. Wat een tijd. Goed dat er verzamelaars zijn die spaarvarkens als erfgoed beschouwen. Dat mag ook wel eens gezegd worden.
Geld uit een spaarvarken zonder te breken?
Recessie spaarvarken
Nadeel (??) van de ouderwetse soort spaarvarkens is dat er geen dop onder zit. Wat tegelijk het voordeel is: immers je spaart, ook omdat het lastig is de munten eruit te krijgen. Munten inderdaad. Stop liever geen papiergeld in een ouderwets spaarvarken, dat krijg je er erg moeilijk weer uit. Voor de munten pak je een breed mes, of nog liever een taartmes en steek dat in de geldgleuf. Hou het spaarvarken een beetje schuin op de kop, zo dat je kan zien wat er uit de geldgleuf komt. De bedoeling is nu dat de munten over het blad van het mes naar beneden schuiven. Uit het spaarvarken dus. Het is een langdurig karwei, met wel de moeite waard.
Wat is je spaarvarken waard?
Waarde
Bij programma’s als bijvoorbeeld ‘Kunst & Kitsch’ of de ‘Antique Road show’ en ‘Flog it’ onderzoeken experts de aangeboden voorwerpen op historische context, artistieke waarde, herkomst, etc. En ze geven uiteindelijk ook een schatting van de waarde (Flog-it doet dat nog het beste). Een expert kan bij taxatie de handelswaarde/ verkoopwaarde van het voorwerp noemen of de verzekeringswaarde/ vervangingswaarde onderzoeken. De handelswaarde stemt overeen met de prijs die men op een bepaald moment zou krijgen voor de verkoop van het spaarvarken terwijl de verzekeringswaarde eerder overeenstemt met wat men zou moeten betalen om een vergelijkbaar spaarvarken te kopen onder normale koopvoorwaarden. Bij deze (en andere) programma’s wordt doorgaans de verzekeringswaarde genoemd omdat dit het publiek ‘genoegen doet’. Maar die heeft met de waarde voor de onmiddellijke verkoop niets uitstaande. Die blijkt bijna altijd vele malen lager en is gewoon een kwestie van vraag en aanbod. Wat een tegenvaller is na de aanvankelijke euforie. “Je dacht met je antieke spaarvarken binnen te lopen, maar de werkelijkheid valt bitter tegen.”
Cartoon Viltjes
In de jaren 1950 (en ook daarna) werd het spaarvarken overal ingezet als het om zuinigheid ging. In het midden luciferdoosjes.
Eugène Labiche
Eugène Labiche (1815-1888) "Das Sparschwein". Alles zeggende cartoon met een spaarvarken als basis.
Terug naar de inhoud