Vreemde snuiters - Piggy Bank Facts 2024

Ga naar de inhoud

Vreemde snuiters

Geschiedenis
Een Frans spaarvarken met Duitse helm?
Het spaarvarken op de vorige pagina inspireerde kennelijk ook een Franse pottenbakker die op het lijf van een Revol spaarvarken een ezelskop met Pickelhaube monteerde. Zo dachten de Fransen in die tijd dus (echt) over de Duitsers. Zie het als een wrang grapje, maar hier wordt wel een punt gemaakt ........... (Niet in mijn collectie).
Revol Ezelskop
"Herr H."
Dit is een originele WO-II Adolf Hitler gele propaganda spaarpot. Maar niet vóór hem, maar juist tegen hem! Afmetingen 6½" lang en 5½" hoog (16x14 cm) met de tekst "Save For Victory" en "Make Him Squeal" langs de top. Als je hier een dollarcent in deed maakte het varken een piepend geluid (“make him squeal”). De Amerikaanse Tom Lawson Co maakte deze spaarpot in de vroege jaren 1940 met een karikatuur van het gezicht van Hitler. Uiteraard was de opbrengst van het spaarvarken bestemd voor de Grote Pot, die er toe zou leiden dat Hitler en zijn kompanen ten onder zouden gaan. Een “tegen Hitler” spaarvarken dus, en zeker niet voor verering. Alhoewel ik niet uitsluit dat sommige Duitse verzamelaars daar wel op uit zijn. Gelukkig is het spaarvarken zeldzaam. Het komt overigens nooit op de markt met een werkend piepsysteem. Vanwege ouderdom, en ook omdat het spaarvarken van zeer goedkope materialen is gemaakt. Ook in Amerika, waar de oorlogsindustrie vanaf 1942 op volle toeren draaide, werd geen essentiële grondstof verspild. En zeker niet aan een spaarvarken… Tegenwoordig worden er voor deze spaarpot bedragen van ver over de € 100,- betaald, als ze al op de markt komen! (Niet in mijn collectie).


Herr H
Vreemde snuiten
Waar ze vandaan komen is bekend: Duitsland. Maar wie ze ooit gemaakt heeft en wanneer is ook de Duitse experts onduidelijk. Dit zijn speciale spaarvarkens. Ze kunnen worden geopend en zouden daarom geen deel moeten uitmaken van mijn collectie. Maar ik vind het een grensgeval. Temeer omdat ze "verzegeld" zijn met een munt van 1 Deutsche Mark. In noodgevallen kan de verzegeling worden verbroken en komt het geld uit de neus (vandaar "vreemde snuiten").  De uitdrukking "Het geld komt me de neus uit"  ken ik niet, maar zou wel van toepassing zijn op deze toch wel unieke spaarvarkens. Zoals je kan zien zit er op de snuit een soort knoop (ook van aardewerk) met een koord er door dat (binnen in) naar de achterkant van het varken loopt en daar vastgeknoopt wordt. Lengtes 25 en 22,5 cm.
1082+1083
Terug naar de inhoud