NatWest en meer - Piggy Bank Facts 2024

Ga naar de inhoud

NatWest en meer

Geschiedenis
Wade's NatWest spaarvarkens
Toen ze werden gelanceerd op 5 december 1983, als onderdeel van het NatWest Piggy Account (spaarvarken spaarrekening), waren baby Woody en zijn familie van keramische maatjes een instant hit bij jonge spaarders. Ook voor de producent van de spaarpotten: Wade Ceramics Ltd in Stoke-on-Trent (George Wade). Ze zijn, gemodelleerd door Alan Maslankowski, echte verzamelitems geworden. Zelfs de display (op de rechter foto) is een verzamelobject; dat werd op eBay aangeboden voor £ 500 (2020-08). Juist omdat het verzamelitems waren is/was er ook veel ‘fake’ op de markt. Soms zelfs met het 'Wade Engeland' logo  op de onderkant, naast de stopper, maar die had dan geen afgerond gat (kenners-weetje!). Of er stond helemaal niets op. In 2008 ging de Wade Factory in Burslem dicht, producten kwamen daarna uit o.a China. De leden van deze bijzondere WADE family komen niet in mijn collectie voor, vanwege hun plastic stoppers. Niettemin de moeite waard om hierover wat achtergrondinformatie te publiceren.
NatWest Family
Meet the NW family
Kinderen kregen hun eerste aardewerken spaarvarken, Woody, bij het openen van een rekening met £5 en als hun spaargeld groeide ontvingen ze de andere leden van zijn spaarvarken familie. Als een kind erin slaagde om £25 te sparen, bij de National Westminster Bank uiteraard, zou hij/zij de zuster Annabel van Woody krijgen, terwijl een saldo van £50 in de spaarpot hen grote broer Maxwell zou opleveren. Als de volgende mijlpaal van £75 werd bereikt kon Lady Hilary aan de verzameling worden toegevoegd en had je £100 op je rekening zou Sir Nathaniel de collectie compleet maken. Maar weinig kinderen waren in staat om de hele set binnen te halen. Hierdoor was Sir Nathaniel niet in erg trek en werden er minder van geproduceerd. Tegenwoordig levert Sir Nathaniel op eBay ongeveer £ 30 tot £ 60 op (afhankelijk van de conditie). Deze campagne van NatWest eindigde in 1988 en Wade produceerde in totaal meer dan 5 miljoen van deze spaarvarkens.
NatWest Family of 6
Van links naar rechts: Anabel, Maxwell, Sir Nathaniel, Lady Hilary en Woody (de baby). In het midden, met petje, staat cousin Wesley.
cousin Wesley
Wade Lady Margaret en Wade Duke Henry, inclusief de 'special collectors boxes'. En zoals dat bij verzamelaars gaat: met box zijn ze veel meer waard.
Eind jaren 1990 hernieuwde de National Westminster Bank het contact met Wade en liet een nieuw spaarvarken ontwikkelen voor de collectie. Als zesde varken in de serie werd Neef Wesley geïntroduceerd, ontworpen door Ken Holmes en uitgebracht in 1999. Deze vereiste evenwel al een saldo van £ 1000 op de spaarrekening. Door de hoge drempel werd deze promotie bijna niet opgemerkt door zowel verzamelaars als spaarders en veel mensen zijn nog steeds niet op de hoogte van het bestaan Cousin Wesley. Wade maakte er 5000 stuks van. Wesley is (mede daardoor) nu zeer gewild onder verzamelaars, hij ‘doet’ op eBay tussen de £ 200 en £ 250. De NatWest familie van Wade is vooral populair in het Verenigd Koninkrijk.
In 2011 begon het merk Wade (de fabriek in Burslem was toen al dicht, de productie vond in China plaats) los van NatWest met een nieuwe spaarvarken lijn met de introductie van Wade Lady Margaret en daarna Wade Duke Henry. Maar die haalden nooit de populariteit van de oorspronkelijke serie. In 2013 startte de National Westminster Bank een geheel nieuwe campagne zonder spaarvarkens.
Lookalikes
Enesco Ceramics deed in 2005 nog een poging een graantje van de verzamelwoede mee te pikken met zijn 'sort off' NatWest lookalikes, ontworpen door Paul Cardew, een van de (voormalige) mede-ontwerpers van de NatWest collectie.
De 'Wade NatWest' lookalikes van Enesco, design: Paul Cardew.
Enesco by Paul Cardew
Meer WADE reclame spaarvarkens
Naast de collectie voor de National Westminster Bank maakte Wade nog meer reclame-spaarvarkens. Ik ontdekte er een op eBay.co.uk en kocht hem voor teveel ponden, maar wilde het spaarvarken per sé hebben. Je bent verzamelaar of niet, toch? Deze is van The Hanley, een 'economic building society'. Een aannemer dus? Nee.  Dat is een 'construction company' of 'building contractor'. Een (typisch Engelse) building society is een coöperatieve kredietvereniging waar je kan sparen voor de aanbetaling van een toekomstige hypotheek en waar je tevens hypotheken kunt afsluiten. Zelfs vanaf jonge leeftijd werd dat aanbetalen al gedaan. Ouders openden een speciale spaarrekening voor hun kinderen om later een eigen huis te kunnen kopen. Het spaarvarken werd gebruikt voor Hanley's Young Saver Accounts’, en uitgereikt aan de kinderen die een account bij hen hadden. Er wordt geschat dat er halverwege de jaren 1990 tot wel 4.000 werden uitgegeven.
Wade, The Hanley
Terug naar de inhoud